MED je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka a ide najstaršie sladidlo, ktoré nám príroda dáva. Med je sladká hmota, ktorú včely vyrábajú z nektáru kvitnúcich rastlín a z medovice nachádzajúcej sa na listoch a ihličí stromov (dub, jedľa, smrek).

NEKTÁR je sladká šťava vylučovaná nektáriami rastlín. MEDOVICA je sladká šťava, ktorú produkuje rovnakokrídly hmyz vošky, méry a červce z miazgy stromov. Včela zberá sladkú šťavu nektáru a medovice, obohatí ju výlučkami hltanových žliaz a zahustí odparením vody. Takto vzniká med, ktorý včela následne uskladní v plástoch, kde med dozrie.

Hlavnou zložkou medu sú jednoduché cukry fruktóza a glukóza, ktorých obsah spolu predstavuje približne 70%. Nerozštiepená sacharóza a vyššie cukry tvoria do 10%. Približne 18% tvorí voda. Ďalej sú v mede zastúpené organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy, bielkoviny, minerálne látky: vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny najmä: B1, B2, B6, B12, C ale aj vitamíny D, A, P, K, E. 

Viac sa môžete dočítať v článku Včelí med.